Strandningsrisk?

Om ett par veckor åker vi på semester. Eftersom vi i år bokade med noll framförhållning fick vi välja mellan det lilla som stod till hands. Önskemålen från oss var tydliga: lugn och ro och värme och sol och bad, och i vanlig ordning viftade resebokarexpert Therese med trollspöt alldeles förträffligt. Fast nu börjar jag bli lite orolig. Tänk om vi blir strandade?

Ja det blir flyg. Och ja det är jobbigt för samvetet att hantera. Inte för att försvara, men vi valde så nära direktflyg som möjligt och vi reser med ett modernt och bränsleeffektivt flygplan. Att det bolag vi till slut hamnade hos blev Norwegian känns sådär. Lågprisbolag är inte min melodi – oavsett bransch. Jag vet att Norwegian är lika säkert och lika illa som alla andra men jag vill helst undvika att vara med och medverka till prisdumpningar och gynna taskig personalpolitik. Men denna gången blev det tyvärr en ekonomisk fråga. Med bättre planering kunde vi säkert hittat prisvärda biljetter med annat bolag, men eftersom jag också är lite nördig på NÄR jag reser (vill helst inte spendera en hel dag i luften när jag istället kan använda natten till det) så fick det bli såhär. Extra sur lök på laxen blir ju då när jag för några veckor sen läser att Norwegian lägger ner vissa flyglinjer (oroväckande och tyder på ekonomiska bekymmer) och igår nåddes jag av den här nyheten på DI.se 🙁 även SVT skriver om saken.

Jag inser nu att jag inte berättat tydligt vart vi ska resa! Såhär var det: Vi yrade runt i södra Karibien ett slag; Aruba, Guadalupe, St Lucia, vi var i Mexiko och dessförinnan på Zanzibar och en mycket kort stund på Maldiverna. Vi var till och med i Miami i ett ögonblick av förvirring. Men jösses så dyrt det blev. Inte bara flygresorna satte käppar i hjulet, de kostade visserligen hysteriska summor och tog på tok för lång tid, men också boenden blev ohållbart dyra. Vi rekade Kap Verde, men… det kändes inte helt rätt. Jag började då försiktigt kika på… håll i dig nu… kryssningar! Vi hittade faktiskt ett riktigt lockande alternativ men där landade notan på en bra bit över hundra laxar å såna fiskdammar har vi inte att meta ur!! Då gav sig resebyrå-Therese på att leta helt out of the box och tadaa, hon hittade nåt riktigt spännande!

Wiii: Hedbergsarna goes Sydamerika! Två nätter i Buenos Airos inleder kalaset och sen hoppar vi på ett kryssningsfartyg för elva dagars äventyr längs den brasilianska kusten. Med stopp i Sao Paolo (eg på ön Santos), Ilhabela, Buzios och sen ner till Rio de Janeiro där vi stannar 1,5 dygn blir det ett spännande äventyr med många dagar till havs (4) men också långa dagar i land. Två av stoppen är tendrade (dvs båten ligger inte vid pir utan passagerarna transporteras i land med mindre båt) men jag känner att det är okej ändå.

Fotat från Norwegian Getaway över hamnen på ön Roatán i Honduras – 24 januari 2017

Vi bor förhoppningsvis bra i balkonghytt och har prioriterad ombordstigning. Huruvida vi får komma av prioriterat också vet jag faktiskt inte 🙂 Bolaget vi åker med heter Celebrity Cruises och båten Eclipse. Hon är i storlek jämförbar med Norwegian Getaway (som vi åkte med från Miami för två år sen) och har nästan lika många crew members, men en tredjedel färre passagerare. Detta bådar för trivsamma gemensamma ytor med hög servicegrad. Jag hoppas också det blir en annan typ av kryssning än den till hittepåhamnarna i Belize och Mexiko… Barnen är lite besvikna över avsaknad av vattenrutschbanor och klätterväggar, men jag hoppas dom ska hitta aktiviteter att sysselsätta sig med ändå under havsdagarna.

Lite knasigt är det ju att jag ger mig på det här med kryssning igen. Jag som var så himla negativ efter förra upplevelsen. Men jag tycker om att ge saker en andra chans, och nu visste jag vad jag skulle vara uppmärksam på (exempelvis vilken typ av fartyg vi åker med och vilka stopp vi gör). Eftersom det är högre antal besättningsmedlemmar per passagerare kanske det blir jämförbart med hur mamma och jag hade det när vi kryssade från Barbados till Aruba, Venezuela, St Lucia och Curaçao för tjugo år sen. DET var nämligen en helt underbar resa! – trots att vi hade insideshytt och drinkarna var på tok för starka 😀 den lilla båten vi åkte med från Royal Caribbean (typ 1600 passagerare tror jag) var hur mysig som helst och stoppen riktigt bra och autentiska! Dessutom fick vi vid ett tillfälle sällskap av en flock delfiner, men det vågar jag nog inte hoppas på den här gången.

Karnevalen i Rio missar vi med några dagar: den är i år 2-9 mars och vi är där veckan innan. Det betyder att vi får uppleva feststämningen inför karnevalen och förhoppningsvis se lite repetitioner och förberedelser alldeles gratis! Dessutom ”slipper” vi trängseln under riktiga festivalen, med allt vad det innebär ihop med två ganska små barn, så efter den inledande känslan av neeej-så-irriterande känns det nu alldeles perfekt!

Vinterland!
Ooops 🙂
6 comments Add yours
 1. Tre av de platserna besökte jag för sisådär 25 år sedan. Fast nu luras jag lite. Jag har bara sett flygplatsen i Sao Paolo.

  (Tycker det är liiite trist att det inte blev Zanzibar, men med tanke på din erfarenhet av elaka myggor är väl inte malariaområde så frestande)

  1. Vi har inte varit i Sydamerika förr – om inte ett kryssningsstopp på Isla Margarita (som hör till Venezuela) – räknas, så detta ska bli spännande!

   Jaa!! Vi försökte verkligen, men det fanns inga vettiga (läs: ekonomiskt försvarbara) lösningar. Men jag tänker att ni rekar rejält och om ni är sugna på en repris nångång så hänger vi på i ert kölvatten! Ang myggorna så finns ju dengue i Brasilien också, viruset är ett riktigt stort problem i Rios favelor, men jag tror inte vi ska behöva vara oroliga.

  1. Ja det är lite knasigt och ska bli väldigt skoj! Vi kommer ju inte se mer än turistställen iom kryssningen, men en smak av kontinenten kanske vi får iaf? Jag är resfebrig järnet och typ kl fyra i natt drar vi norrut (mot Landvetter)!

   Jag har blivit väldans snål på inlägg nu det sista (tiden räcker ju inte till) men du är så himla välkommen att hänga här <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *