Dagsens tips: menskopp.

2/9: om att mota baciller i grind.
4/9: om chokladbehov = stillat.

”Alla” tjatar om den och till slut vågade jag också. Jag är la sist på bollen, men… japp nu har även jag inlett övergången från miljöslöseri till kroppsvänlig! Typ.

Om det varit en smidig och enkel transfer? Nja. Kanske inte direkt. Pga kontrollbehov och min oroliga själ har jag googlat kilometervis. Vänner har fått svara på hundra fåniga frågor (och har till min glädje lämnat hundra vänliga svar) å sen har jag ändå googlat lite till. Efter att ha suttit där och tittat på den där jämrans silikonkoppen har jag femton gånger undrat hur i helsefyr det ska gå till?! Lugnande ord från kompisarna – och främlingarna på nätet – hjälper liksom inte. Jag vet ju att oron är lika delar obefogad som onödig, men… försök tala förnuft till en skrajsen.

Nå. Skarpt läge igår och det var bara att ge sig in i elden. Skitnervös och med skräckblandad förväntan knycklade jag ihop den och bet ihop. Resultat? Asså. Jag är väl inte sådär rungande överförtjust och fångad av övertygad glädje som ungefär alla andra verkar vara?

På plussidan: Den läcker inte och känns inte och jaaa det är miljömedvetet och snällt mot kroppen att inte låta kemikalieblekta produkter suga i sig blodet min kropp lämnar ifrån sig.

På minussidan: Asså. Jag trodde jag googlat rejält, men precis som vid graviditet och förlossningar finns det tydligen detaljer initierade gärna utelämnar och/eller hemlighåller. T ex är det inte bara är blod som stöts ut vid menstruation!! En kan väl kanske tycka att jag vid 42 års ålder borde känna till det där, men… nä det gjorde jag inte. Inte tillräckligt iaf. Eftersom kontrollbehovet och oroliga själen kompletteras med en rejäl kladdfobi kan ni själva försöka fundera ut hur fint premiärtömningen gick. Att jag inte svimmade sätter jag på erfarenhetskontot – applicerade panikångestprofylax och KBT:ade mig igenom proceduren med hjälp av tankar som ”du har ju fött barn” och ”du har ju faktiskt fött barn två gånger” samt ”alternativet ’be om hjälp’ finns ju liksom inte”. Så där satt jag på toaletten. Svimfärdig och förbannad. Det skulle ju vara så jävla bra med menskopp säger alla?! Jaha. Jag är inte ”alla” tydligen. Lägg därtill tjurig blåsa (pga diskbråck) samt lite gammal vestibulit och vaginism (här får du sköta googlande själv om det finns behov för det) som självfallet direkt satte sig i skallen och tjoff kröp irritationen on top of rädslan och till på köpet – ja du får gärna låta bli att skratta nu – t a p p a d e jag idag menskoppen i dassholken. Japp. Succé som du ser.

Slutsats: Dag ett gick helt okej. Inget ont och bara kladd. Dag två (dvs idag) är jag beredd att kasta koppen på brasan.


Bonustips: Att stoppa in var inte särskilt komplicerat jämfört med att få ut. Isättningen hade jag övat på, och vek snyggt ihop ett litet C för att kunna plugga in den. Tömningen däremot… herregud… jag förstår att övning ger färdighet men kombon kladdfobi och panik över kramp ger inga höga betyg. Det enda som hindrar mig från att ge upp nu är min envishet, miljömedvetenhet samt ovilja att se mig besegradhet! Det, och min pålästa kunskap av typen ”gravitationen gör att den förr eller senare kommer ut”, lär väl sluta med att jag antingen blir proffs på menskopp eller aldrig mer vill tala om saken 😀 Å hörru google, komplettera pronto alla glada tips och rosa ballonger med varningstexter om ”det blir ett evinnerligt grävande” och ”mensblod är väldigt lite blod och väldigt mycket annat”!

Pju!


ps. fotot har inget med menskoppar att göra för jag tyckte att en kopp iskaffe á la Nespresso blidde snyggare på bild…

2/9: om att mota baciller i grind.
4/9: om chokladbehov = stillat.
13 comments Lägg till din
 1. 🤣😍

  Fokusera på det som går bra!

  (Vid uttag stoppar man in ett finger och släpper vacumet, sen faller den nedåt med ett enkelt ryck.)

  1. 😘😘

   Tack för ALL hjälp och seriös input! Det där med fingret kan jag faktiskt (Google har vissa fördelar) men glömde skriva in i nosningen. Bra att du adderar! Så. Det hade jag koll på, precis som att det gärna slurpar till när vakuumet släpper, men kunskap är inte detsamma som praktiska färdigheter uppenbarligen 😁

 2. Tack för att du valde bort en händelsebild i förmån för iskaffet. 🤣

  Du är inte alls sist men det går att förklara med att jag har hormonspiral och således inte har mens. Annars hade du nog ändå inte varit det då jag inte är såld på idén om att tömma en sådan där mojäng, hur effektiv den än må vara i övrigt. 🙄

  1. Haha! Jaaa… hade kunnat göra det rejält ovälkomnande annars kanske? Om än det är helt naturligt osv…

   Måste erkänna att det är just den delen av menskopperiet som fått mig att avvakta i några år. Jag hade också hormonspiral efter Milla föddes och jeeez så smidigt!! Men nu blev det alltså dags att testa miljöalternativet. Kanske är det så att jag är mer kladdfobisk än dom flesta, och/eller har slemmigare mens än ”normalt”, men… asså… jag fick seriöst en mindre chock 😂 Att jämföra med när jag trodde jag gått brutalt sönder några dagar efter EmmaLis födelse men det bara var efterbörden (eller vad det heter) som rann ur mig som två rejält stora och blodiga klumpar i toastolen. Eller nä förresten. Det här var bara äckligt. Där på BB blev jag seriöst skrämd å det är inte samma sak 😐

   Edit: avslag heter det förresten kom jag på!

 3. Jag har inte provat, och vet inte om jag vågar!
  Men precis som du känns det som att ”alla” pratar om hur fantastiskt det är och då vill man ju lite grann prova.
  Mycket kluven nu alltså!! Berättat gärna om en månad eller två hur det har gått om du fortsätter använda den, så kanske jag vågar…

  1. Kul att höra från dig! Om du är den Linnéa jag tror att du är?! – dvs en som är en syster och gammal kollega 🙂

   Lovar återkomma när jag har en mer utförlig recension! Eftersom jag är enveten (och lite snål) kommer jag garanterat försöka nästa månad också. Med lite tur och skills hittar jag snitsen. För ”alla” kan väl inte ha fel… eller så är jag inte som alla andra!

   1. Nu återkommer jag igen.
    Har nu provat den och jag är precis lika frälst som alla andra alltså!
    Den har underlättat min vardag något helt fantastiskt.
    Jag har inga problem med att gå på toa samtidigt som den sitter i så jag kan ha den i hela dagen utan problem. Sätta in den var ju inga problem, men däremot är det lite knicksigare att få ut den, det tar en liten stund för mig och hitta den rätta knycken och lite blod svett och tårar har det varit, men det vägs upp av att den fungerar så fantastiskt för mig när den sitter där den ska! Jag har dock ingen som helst kladdfobi heller så det stör mig inte alls!
    Jag kan inte fatta att jag inte haft en aning om denna fantastiska sak innan. Jag kommer definitivt fortsätta använda den och rekommendera den till andra.

 4. Jag har en från menskopp.se som funkar superbra för mig! Tycker inte att det blir så mycket grävande själv för min sitter liksom precis innanför öppningen, så når den lätt. men som du säger, det är inte bara rent blod som kommer ut 😛 Det tog mig några dagar att vänja mig vid det. Nu tycker jag det är ganska häftigt att liksom se de olika lagerna i koppen. 😛
  Hoppas du får det att fungera.

  1. Hej Klara och välkommen till nosarna!

   Det var därifrån jag köpte min! Snabb leverans och en lättläst instruktion fick jag med. Däremot var brevpåsen den levererades i hysteriskt besvärlig att bryta sig in i, men det är väl för att den är i en bra kvalité som inte ska gå sönder i postens hantering?

   Haha! Ja götapetter sicken upplevelse det initialt var. Kan inte förstå att jag inte visste hur mens faktiskt ser ut?! Nu blir jag ännu mer förbaskad på den traditionella mensskyddsindustrins blåa blod 🙁 Eftersom jag är lite nördigt vetgirig så peppas jag av din input om att faktiskt få se hur det ser ut. Så ska jag också försöka se det i framtiden – om jag nu inte ger upp nästa månad. Fast det tror jag inte…

   TACK för din kommentar, och tack för hoppningen. Jag hoppas också!

 5. Häpp! alltså TACK för det asgarvet SOM jag behövde det!!!

  och du kommer att märka att din mens är väldigt olika från månad till månad, vissa gånger är den tjockare och slemmigare och vissa gånger mer som vatten, ibland klumpig och ibland inte. Ibland mörkröd och ibland ljusröd. Det är faktiskt en av fördelarna tycker jag, att man liksom förstår att det är olika och – för min del – kan jag utifrån konsistenensen första dagen förutse mängden menssmärta som jag kommer att ha. Har frågat min bm-kompis om det här men hon hade inte mycket ljus att skina över saken. Men jag är nyfiken. Jag borde egentligen fråga runt mer.

  Själva urtagningen gör jag som så att jag först lägger ett papper i toan (underlättar om man tappar den 😉 – vi har nog alla gjort det nån gång tror jag plus att det underlättar nerspolning av blodet), sedan stoppar jag upp två fingrar, krystar lätt och får tag om toppen, kniper till, drar ut och tömmer rakt ner i toan (då behöver du ju inte titta), vecklar upp den – och ja här kan det bli lite kladdigt dagar med segare mensblod – sköljer under handfatet (hand och kopp), torkar mig, sätter tillbaka. Klart.

  Och du behöver ju bara göra det 2 gånger per dygn 😉

  1. <3 va glad jag blir!

   Asså. Jo, skoj att kunna roa :p fast mitt syfte är ju egentligen mest att försöka avdramatisera och kanske berätta lite annorlunda/mer än vad som avslöjas på menskoppssidorna. T o m google var rätt restriktiv faktiskt, men jag använde ju rätt snälla sökningar iofs.

   Så praktiskt att kunna förutsäga grad av ont och kanske periodens konsistens? Grad av kladd tänker jag. Är bättre på att ha ont än att hantera kladdigheter nämligen! Mycket bra tips för uttagning också. Jag gör väl ungefär sådär, med tillägget att jag 1) tyvärr måste gräva rätt mycket mer än att bara krysta (min sitter nog lite längre in, har försökt få den att stanna längre ner men den hamnar ju där den vill vara liksom) och 2) ännu mer tyvärr måste tömma/ta ut den varje gång jag går på toaletten eftersom mina urinblåsnerver inte beter sig normalt. Jag klarar inte att tömma blåsan med menskoppen i märkte jag ganska direkt, och det är direkt nödvändigt att jag kan göra det (annars kommer besvär och infektioner som garanterat röda bockar i kanten).

   Fördelen med att ha ett fånigt litet badrum (2,4 kvadrat) är att en har handfatet typ i knät när en sitter på dass. Och sicket smart knep att lägga papper. Det sparar ju toaborsten en del också :p

   1. Ja, den trycker uppåt mot muskeln, därav att jag kan göra jämfotahopp med den i utan att kissa ner mig… Omvänt för dig då. Klart en negativ sak. Prova om du kan få en mer hukande ställning när du ska ta ut den, höja fötterna alltså, det borde göra att den sjunker ner mer när du krystat (prova mer så, jag kan i princip krysta ut min….) och då gräva mindre.

Nosa gärna lite om inlägget!