2/8: om ett rum med utsikt, gamla fina hotell som renoverats samt falska språkvänner.

Vi bodde galant på gamla Scandic Palace precis vid Rådhusplatsen i centrala Köpenhamn. En liten balkong ut mot rådhusets gavel krönte rummet som var klart omodernt i sin disposition men fräscht och nyrenoverat! En klar förbättring mot förr. Vi bodde nämligen på hotellet under det ödesdigra EM-kvalet mellan Danmark och Sverige den 8 juni 2007 och hade då ett skitstort fantastiskt gammalt skabb-rum med stor potential. Jag var ganska nyligen upptäckt gravid och mådde blä men stämningen bland supporterna kunde jag gott ta del av nykter.

När jag ändå är inne på temat hotell-vi-bott-på-som-sedan-renoverats kan jag nämna gamla levaloppanplejset Bertram där vi bodde med en bunt vänner för många år sen. Det var på den tiden ett i våra ögon rätt illa placerat ställe med lite läskigt namn. Ett äldre par stod i receptionen (troligen ägarna), det var 120% heltäckningsmatta ålouverthöplejs, fanns om jag minns rätt en klaustrofobisk hiss och hela alltet gick i orange toner från förra gången det var modernt. Jag hade ju bara läst att det låg på Vesterbrogade som jag visste går bakom centralstationen men inte tänkte jag på att nummer 107 ligger typ fyra kilometer från stationen… Men vi förstod ju allihop att det här hotellet kommer antingen bli privatbostad, kontor eller lyxupprustat. Det blev det sistnämnda och numera ingår hotellet i Guldsmeden-familjen som allihop är unika och lite annorlunda boenden runt om i Köpenhamn.

Och det har hänt ytterligare en gång! På vår bröllopsresa bodde vi en vecka i Sorrento i Neapelbukten. Vi bodde på ett vackert å fint men lite gammalt och luggslitet hotell men läget… jisses! Fastigheten är byggd helt jäms med klippkanten och stupar rakt ner i Medelhavet. Där satt vi, högt upp ovanför vattenytan på vår hysteriskt lilla balkong varje kväll och njöt av känslan att vara nygift och den ljumma brisen från havet. Nu… ja herregud. Inte kommer vi ever bo där igen! Typ därför -> Bellevue Syrene i Sorrento! Jag lever på minnena att vi åt kvällsmat i La Pergola varenda kväll eftersom vi hade halvpension och att vi solade och simmade vid de privata bryggorna nedanför. Helt galet! Här såg jag första gången Marrakech-kakel (fanns på toaletten i vårt rum och jag var helt såld så vackert det var), Mattias fick upp ögonen för grappa och vi samsades med Therese Alshammar i hissen från havet genom berget upp till hotellet. Men som sagt. Vi kommer sannolikt aldrig kunna bo där igen!

Nåväl. Återgår till ursprungsämnet! Nu, tio år senare, är Palace rejält upprustat utan att för den del faktiskt begära skjortan av sina gäster. Vi fick alltså ett jättefint hörnrum vars enda eventuella fundering var det där märkliga fenomenet att sätta ett skjutparti i glas för toaletten. För oss som varit ihop i arton år är det inga problem att bajsa med öppen dörr, men alla är väl inte så ickegenerade kanske? Eller är det meningen att en ska var på balkongen medan den andre är i badrummet? Jag menar, skjutdörren går ju inte ens att stänga helt :p den lämnar en glipa på en centimeter stoppad av mjuka gummikuddar – ett smart drag för att slippa stå helt utan dörr i det fall en råkar stänga lite för hastigt…

Den här gången är vi också en smula mer erfarna Mattias å jag så vi åt en smaskig frukost som avslutning på vistelsen. Eftersom vi numera vet att frukost heter morgenmat på danska :) Då för tio år sen frågade vi efter frukost varvid den lilla tjejen i receptionen tittade på oss och på obegripligt grötspråk förklarade nåt om att frokost er icke inkluderet. Å det hade hon ju helt rätt i! Lunch ingår sällan på hotell :D

6 kommentarer Lägg till din
 1. Bertrams är fantastiskt!!! Älskar det och ”tjuv”-bodde där så ofta jag kunde under mina år i Köpenhamn (ingick inte i dom ”rekommenderade” hotellen). Finns en fantastisk vietnamesisk restaurang typ över gatan där också!

  Dansk-svenska språkförbistringar kan bli väldigt roliga :-D ;-)

  1. Smart tjuvat! Måste vara superfint där nu! Bodde du där förr också så du kan jämföra?

   Ang nordiska språk så… jaaa!! Så många falska vänner där 😂

 2. Bara bott där efter ”bali”-omvandlingen. Det var ju lite risky business för jag fick ju medvetet låta bli att boka på ”vanliga” stället och hoppas att det blev fullt så jag var ”tvungen” att bo där istället ;-) fanns ju gånger när jag nästan blev utan rum istället :-D

 3. Alltså de här glasdörrarna till toaletterna… bloggade om detta för ett tag sedan. Begriper det inte alls! Visst, de skapar mer ”ljus”, men näe – bort med dem säger jag! ;)

  1. Aah! Var det hos dig jag läste det? Vet att jag inte var först på bollen men kom inte ihåg var jag sett det! Har inte bott på ett sånt hotellrum förr, inte där dörren inte ens går att stänga helt liksom? Helt okej i ett enkelrum kanske men här kändes det lite skumt! Att vi typ knappt ens stänger dörren hemma spelar ju ingen roll, för hemma är hemma och borta är inte hemma :) osv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *