6 feb: om den samiska nationaldagen.

5 feb: om julklappsutdelning å oväntad hotellövernattning!
7 feb: om en mjuk bajskorv!

Vad vet vi om vår egen urbefolkning? Som svensk och skandinav skäms jag kollektivt. Tolv år i statlig skola har inte lärt mig ett fattigt dugg om den samiska befolkningens brutala historia. Samerna har, liksom alla världens urbefolkningar, våldsamt och orättvist behandlats och tvingats från sitt land. Den vite mannens rasism har skadat, förtryckt och mördat. Det finns inget försvar för beteendet. Och det finns inget försvar för att staten idag inte mer ärligt, generöst och aktivt uppmärksammar samernas situation, både historiskt och kontemporärt.

Idag är det samernas nationaldag! Jag önskar grattis och att varje år som kommer ska betyda större och viktigare inflytande för er!


PS. När en har lånkisar, mysbyxor, tröja mössa å filt och ändå fryser lite? Hej Aciklovir och Ipren.

5 feb: om julklappsutdelning å oväntad hotellövernattning!
7 feb: om en mjuk bajskorv!
2 comments Lägg till din
  1. Det är fruktansvärt dåligt hur lite som undervisas i skolan! Jag tror det enda jag lärde mig var att det fanns ett folk uppe i norr som hette samer. Och så fick man den stereotypa bilden av renar, blåa kläder och kåtor (tänk Plupp-böckerna). Tror att jag var ganska gammal innan jag insåg att det inte går att generalisera inom gruppen heller på grund av språk och näringsverksamhet. Men alltså ingenting om rasbiologi, tvångsförflyttning, kristnandet… Och idag är det som om allt är glömt och förlåtet och att allt är frid och fröjd. Jag blev extremt chockad när jag fick höra om tvångsförflyttningarna så sent som för några år sedan (bloggade lite om det då). Skammen alltså…

    Krya på dig!

    1. Ja fyfan. Jag lyssnade på en pod om rasbiologin från P3 Dokumentär (eller var det P1s dito?) för några år sen och blev exakt lika stum som du. Herregud varför visste jag inte? Och det är inte ens länge sen?!

      Usch det är vidrigt. Både beteendet och förnekandet – eller vad jag ska kalla det? – av samernas rättigheter. Det är väl först de senaste tio-femton åren trevande försök till upprättelse varit i närheten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *