17/10 – om kopior som går fetbort.

Jag är ju inte apförtjust i IKEA men kunde trots allt inte nu när vi letar nytt soffbord snoka på deras hemsida. Fick se ett bord jag gillar mycket (men som maken inte köper alls så det kommer aldrig hamna hos oss) men som jag liksom fick en känsla av att jag sett förut. Å njo. Jag låter mina nosare själva avgöra… det är nog liiiite mer än inspiration som ligger bakom här va? ;(


Läste också om en totalmiss av Lindex. Någon har helt sonika snott rakt av. Pinsamt tyckte Lindex när det kom fram och drog tillbaka kollektionen. Jag gissar/hoppas att någon fick ett rätt tråkigt samtal… å någon annan ett klart roligare.


Det är så förundrande tycker jag att folk köper kopior av märkeskläder och designprodukter. För att de är billigare? Men då kan man väl lika gärna köpa nåt helt annat än en uppenbart skabbig piké med en stor häst på eller en plastväska med stulet Luis Vuitton-mönster? Det du får i ett original är bra kvalitet, egen design och (förhoppningsvis) medveten produktion. Det du får i en kopia är dålig moral, en snodd idé och (om det inte rör sig om mörkerkopior tillverkade i samma fabrik vid sidan om) klart sämre kvalitet. Å nä, jag är inte emot att konstnärer och designer lånar av varann, men att rakt av stjäla eller kopiera någon annans konstruktion eller idé, det är INTE okej. Tycker jag!

16/10 - om bragden i Berlin!
18/10 - om en gåva till "nappungarna".
21 comments Add yours
 1. Eftersom vi är överens finns det väl ingen anledning att kommentera! (sen har jag faktiskt en LV-väska som köptes som en ploj och jag betalade för den som om den vore en plastig kopia, men den är nog faktiskt nattillverkad..)

  För mig faller plagiaten om inte annat så på kvaliteten. Det är liksom bättre på alla sätt att köpa något billigare till bra kvalitet än ett plagiat i dålig kvalitet. Har jag inte råd med äkta så föredrar jag något helt annat.

  Sen är gränsen ibland fin mellan plagiat och inspiration. Apropå IKEA tror jag att jag har listat ut varför agam inte längre görs… http://www.stolab.se/sv/nyheter-nedladdning/2012/07/Lilla-Aland-Barnstol-Hog/

  1. Jag vet att vi tycker samma här men det är alltid skoj att få respons! Hoppas nån med olik åsikt ger sig till känna mä!

   Men oj! En Lillaste Åland! Jag är lite kär tror jag :) tur att vi redan har stolar så det räcker :)

 2. Jag var själv lite sent ute på Agam ;) synd, vi fick nöja oss med deras andra stol som inte alls är lika snygg;)

  Håller med dig om kopior men tycker ibland också att det är en hårfin gräns, tiden spelar ju också in tycker jag. Om någon nu tar upp ett 70-talsmönster och nytillverkar tycker jag inte att det är lika mycket kopia som när Lindex snodde Ej Sikke Lejs design rakt av! Skon ovan är ju dessutom en plankad modell… Lindex är överhuvudtaget rätt bra på att planka på barnsidan…

  När det gäller de uppenbara kopiorna (en lacoste-tröja för en tjuga liksom) håller jag med dig 100%. Men när det gäller t.ex. en kopia av en matta är det ju inte alls säkert att man är medveten om att det är en kopia, man kanske bara hittade en matta man gillar :)

  1. Vi köpte en Agam till svärmor men köpte ”den andra” till oss själva för vi tyckte bättre om den. Tycker faktiskt vår är minst lika fin som pinnstolen men det är ju svårt att jämföra eftersom de är helt olika! Vår är iaf mer stabil/rustik, det kan jag se eftersom vi använder båda :)

   Kläder är jag verkligen hård på – lite för att familjen hör till såna som drabbas av piratmarknaden – och jag skrattar tyst när jag ser uppenbara kopior på folk (pikéerna blir ju t ex urtvättade och noppriga direkt) och tänker elakt att de inte har råd att köpa originalen men låtsas vara ”coola” istället för att köpa nåt helt annat och snyggt!

   Var det Lindex som hade de där fyrklöverna (vet inte vilket märke det är som har dem, är det ESL?) eller är det nån annan print du tänker på?

   Det där med möbler är svårt. Många gånger köper man ju kopior utan att veta om det? Våra trädgårdsmöbler t ex hittade jag för några månader sen på en designklassikersajt… å mattan vet du, jag gillar ju Mios jättemycket men kan inte köpa den eftersom jag skulle känna mig ”lurad” på den jag verkligen vill ha ;p

  2. Jag håller med om att plagiat är svårt! Väldigt mycket är inspirerat av något annat!

   Jag brukar förklara mig med att om jag köper något för att jag gillar det då funderar jag inte så mycket över varifrån det lånat sin form. Till skillnad från att hitta något jag gillar och sedan istället nöja mig med ett plagiat.

   1. Javisst är det så! Men jag kände mig ändå himla lurad på mina trädgårdsmöbler. Det var ju inte så att de var gratis heller…

    Sen finns det ju nåt som heter hyllning också :) typ som våra stolar!

      1. Bortsett från vita i plast från valfritt billighetsaffär eller ärvda målade trämöbler finns det ju bara två varianter!

       Svart plastrotting (jag älskar de snurrbara sim Grappa hade på sin uteservering i somras)
       Odlad ”teak”

       Och oavsett prisklass eller inköpsställe så ser det mer eller mindre lika ut.

       Fast det är klart det finns klassiska ”Grythyttan” också och plast eller plåt i glada färger, men de ser man ju nästan ingenstans!

      2. Oj! Haha det finns ju typ hur många olika sorter som helst! Och då menar jag inte bara att brädorna kan vara på höjden eller på tvären :) kan googla fram ett urval för dig när vi träffas nån gång :D

    1. Måste erkänna att jag inte alls har någon bild av era utemöbler… Och vilken stol är er en hyllning till?

     1. Vi har faktisk flera uppsättningar utemöbler men de jag tänker på är de på altanen framsidan: runt bord med fällstolar i nåt som ska vara ett försök till teak men naturligtvis inte är det. Tydligen finns det ett original (där en stol kostar mer än hela vår grupp) och det visste jag inte när jag köpte: vilket är tur förstås för då hade jag ju varit tvungen att köpa nåt annat :)

      Masters (som heter så just för att det är en hyllning till tre mästar-designers) är en blanding av Sjuan (Arne Jacobsen), Tulip Chair (Eero Saarinen) och Eiffel Chair (Charles Eames). Kan ju inte begära att alla ska vara såna nördar som mig i det här ämnet men om du tittar på stolen igen så ser du tydligt hur den är konstruerad!

      1. Jo, det borde jag sett!

       Däremot fick jag just lära mig vad vårt köksbord är kopia av…

      2. Nä, foten är mycket inspirerad av tulip! Det är ett billigt Ikeabord i ovanligt dålig kvalitet men vi hade inte lust att köpa bord att vara rädd om när M var liten

       Vi blandar högt och lågt när det gäller möbler, gillar lagom med IKeA och börjar sakta sakta närma oss en konsekvens i stil som vi gillar. Lite gammalt, lite nytt, lite tjusigt och lite som kan bytas ut!

      3. Där ser man: en dansk som kopierade en finländare – som iofs bodde i USA tror jag :)

       Jag tycker ni har en snygg och sund blandning i ert hem!

 3. Helt rätt! Tycker som du. När det kommer till den där räven har jag, ryktesvägen, hört att den (amerikanska?) illustratören som gjort originalet får sig en slant nu i efterhand. Hur mycket vet jag inte, men för Lindex (och hennes) skull hoppas jag på MYCKET.

 4. Jag tycker inte heller om kopior, principiellt, men eftersom jag är så ”dålig” på att kunna slikt kan jag av ren naivitet gilla sådant som är kopior! Dock kan jag förlåta en familj som köper ett IKEAbord med ett hjul mindre, tillverkat i annat material och för en tiondel av priset… om de gillar det!

  Själv köpte jag en ryggsäck för fyra år sedan i Turkiet med ett PRADAtryck på ficklocket, inte för att jag ville ha en pradakopia utan för att jag BEHÖVDE en svart ryggsäck och det fanns ingen, inte en enda faktiskt, utan falsarietryck!!! Jag köpte den mest diskreta/med mina krav på fack jag kunde hitta!

  1. Haha! Men DET har jag ju tjatat om förr: det där med dålig koll är en helt annan sak! Och du är ursäktad för ryggan, jag minns den med fasa (fast det beror bara på att du använde den till den föll i bitar i stort sett!)! ;D

   1. Ehm, det var den förra (utan falskhet) söm föll i trasor, kopian lever än, blixtlåset på plånboksfickan är kass men annars lever den och används varje dag. Kanske livslängden kan förklaras av god kvalitet, omsorg av ägarinnan eller avbyten någon gång ibland mot en mindre omärkt rygga som givits i gåva av dottern för några år sedan?

    Du behöver inte kommentera detta, ville bara klargöra fakta eftersom, som du vet, jag är petig med att rätt ska vara rätt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *