30/1 – om matematik.

Varning för föräldraskryt!

Utan att vi egentligen märkt hur det gått till har Millan lärt sig räkna. Inte jättelångt och inte alltid rätt, men 1 2 3 och ibland 4 funkar. Oftast ;)

Emmi räknar numera till 49 utan hjälp. Sen behöver hon hjälp att komma ihåg tiotalen, men det är väl bara en tidsfråga innan hon lärt sig upp till 100 kanske? En kompis på förskolan har lärt henne räkna på engelska också. Till ”seven”. Kanske mormorn har lärt henne till ”ten” tills hon kommit hem idag? :)

På EmmaLis förskoleavdelning har de förresten jobbat med matematik sen i höstas och det är tveklöst så att det gett resultat. Min lilla fyraåring adderar och subtraherar nu, med eller utan fingrar som hjälp, små enkla tal och jag vet ju inte om det är så att hon lärt sig vissa tal utantill eller om hon faktiskt ”ser” uträkningen framför sig? Roligt är det iaf att se henne sitta försjunken i ”Boken om siffror” och med tungan i mungipan (ett ärftligt tecken på koncentration!) försöka klura ut hur många byxor eller katter eller hinkar det blir kvar i slutändan.

Ett exempel ur verkligheten berättade Mattias för mig igår:

  Mattias, EmmaLi och Milla sitter vid fikabordet och mumsar vindruvor. Vindruvorna tog kvickt slut och EmmaLi är en smula besviken över att Milla (av en händelse) hade fått 9 druvor och hon själv bara 8.

  Kan inte jag få en till så jag har jag fått lika många som Milla? frågar EmmaLi.

  Mattias visste det skulle bli högljutt om bara ena barnet får fler… – Men då gör vi såhär, föreslog han. Milla får en till och du får två. Hur många har du fått då?

  Emmi funderade ett slag. – Då har jag fått tio! utbrister hon och är supernöjd över att ha fått så många!
  Javisst! berömmer Mattias, och blir Ullisar. Å hur många har Millan fått?

  Efter en liten stund med pannan i djupa veck skiner hon så upp: – Då har vi fått lika många! hojtar hon förtjust. Hon också fått tio!


ps. jag har uppenbart helt glömt bort hur man återberättar ett samtal i skrift så hjälp med rödpennan mottages tacksamt!!

2 kommentarer Lägg till din
 1. Finns de något som kan väga upp när barn lär sig nya saker, att varje ålder har sin charm stämmer verkligen :)

  Skryt massor :) ni har söta och mycket duktiga tjejer :) bara roligt att höra hur de lär sig och utvecklas :) mitt mål är att min lilla tjej inte ska bli lika dålig som sin mor på matematiken ;)

  Kraaaam

  1. Men du, du är så jäkla snäll världens bästaste Soffan! Å rätt har du mä!

   Haha! Min unge har redan gått om mig i kunskapsnivå när det gäller siffror så vi kan väl säga som så att mitt mål – som var samma som ditt – såattsäga redan är uppfyllt :D

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *