22.12 – om ekologisk gris.

21.12 - om luck be your lady!!
23.12 - om en tråd i läppen och mycket värre saker än så.

Förstår att den ekologiska julskinkan på många (alla?) håll är slutsåld. Detta, enligt nyhetskommentatorer, ”på grund av avslöjandena om vanskötta grisar”. Då kan jag inte låta bli att undras: vad har vanvård med ekologi att göra? Eller, tvärtom? En eko-gris behöver inte ha det ett dugg bättre än sin oeko kusin, bara det att hans mat är odlad utan ex konstgjord gödning eller tillsatser. Eller?

Ni som kan detta bättre än mig?

21.12 - om luck be your lady!!
23.12 - om en tråd i läppen och mycket värre saker än så.
17 comments Lägg till din
 1. Precis i den vevan då de senaste hemska avslöjanden kom från våra grisfabriker, ringde jag upp Djurrättsalliansen och frågade om eko-skinkan som vi alltid brukar köpa.
  Det deprimerade svaret är att de grisarna inte behöver ha det bättre än andra. Kontrollen är minimal.
  Här har vi ändå ugnsbakat en eko-skinka ikväll, men nästa år tror jag vi funderar på ett alternativ.
  Om vi är många som sätter ner foten måste de ju till slut fatta! Kan man tycka.

  Jag tycker samma problematik rör kycklingar och ägg. Vi borde bli mer högljudda som konsumenter.

  1. ja Djurrättsalliansen om nån borde ju veta, så då hade jag rätt då? anledningen till att jag trots allt var ganska säker på min sak är att jag har lusläst äggkartongsinfo. det slutade med att jag – dom gånger vi köper ägg – alltid ser till att köpa frigående utomhushöns. det är väldigt sällan dessa äter ekologiskt foder, men jag kan iaf med gott samvete tro att de små hönorna får traska omkring lite som dom vill.

   troligen blir det ingen julskinka hos oss alls i år. jag kommer sakna doften av griljerad mumsbit imorron kväll, men det är trots allt en enkel uppoffring. jag är som du säkert vet ”mycket för principer” och lever efter devisen vill inte kasta första stenen i mitt glashus. klart att det inte hjälper all världens torsk/ål att jag låter bli att äta den, men så länge jag gör vad jag kan är min huvudkudde mjuk och go att sova på!

   överlag har nog svensk köttproduktion inte i närheten så bra standard som många tycks tro. och eko i all ära, men om maten inte är närproducerad vilken nytta gör det då? ekoäpplen från argentina/besprutade tvååkerstomater (ett samhälle några mil härifrån); what is eigentlich better i den ekvationen?

 2. Du har helt rätt! Hjärtan på tråd är precis en sån växt 🙂

  Jaa, det kan man verkligen undra! Vad har ekologi med det att göra?! Ett mycket bra blogginlägg!
  Vi ses /Lillsnörpa

 3. För mig handlar eko-handlandet om två saker – främst – att slippa proppa i mig och min familj miljögifter i olika koncentration och att göra ett statement, att det finns konsumenter som VILL köpa bättre producerad mat! (trots att det kostar mer). Dessutom är jag lat och eko-mat får inte innehålla glutamat vilket jag i möjligaste mån undviker – så enklare för mig än att lusläsa alla innehållsförteckningar.

  Sedan tycker jag faktiskt helt ärligt att eko-varor många gånger smakar bättre än dito icke-eko. 😉

  Det finns varor jag av etiska skäl aldrig skulle köpa icke-eko, t.ex. bananer och av hälsoskäl, t.ex. vindruvor och paprika.

  Jag har lyckats lägga vantarna på en eko-skinka och den provsamakdes igår – lovar – godaste skinkan ever.

  MEN hade jag haft sån tur att jag lyckats knipa en av skinkarna från gudmundsgården så hade det såklart toppat – även om de inte officiellt är krav så vet jag ju att det är lyckliga grisar 😉

  *hua va långt det blir*

  För att lägga till förvirringen är det faktiskt – globalt sett – inte säkert att det är bättre med äpplen från italien än argentina – det beror ju på hur äpplena åkt hit, båt, bil eller flyg?

  Det är sannerligen inga enkla val – men att åtminstone fundera och GÖRA ett val tycker jag vi alla är skyldiga våra barnbarn 😉

  1. jag håller som du förstår med dig i allt, med den enda skillnaden att jag numera oftast hellre väljer närproducerat kontra eko. lägger också till kaffe och choklad bland dina produktexempel (det finns ju massor fler, men jag nöjer mig där). fast det är klart, om det finns reko-alternativ i dessa kategorier blir det huvudkli allan… turligt kommer det nu fler och fler dubbelmärkta varor (ex eko, svanenmärkt, krav, närproducerat, reko etc) så det blir allt lättare för oss som konsumenter att hitta bra produkter. dessutom, idag kan du handla en kasse ekologisk mat utan att bli ruinerad. för några år sen brukade mattias skämta om att jag inte fick lov att handla för att det blev så jefla dyrt varenda gång 🙂 nuförtiden handlar han lika medvetet som jag [nästan!], och eftersom priserna gått ner (eko-te är ju t ex inte längre dubbelt så dyrt som det ”vanliga dåliga”) blir skillnaden i plånkan inte heller särskilt stor. hejja!

   ps. jag älskar långa kommentarer, kör på bara 🙂

   1. ja, även närproducerat prioriteras hos oss – MEN eftersom jag väljer eko delvis av egna hälsoskäl så får jag ju ”problem” ibland med vissa varor 😉 där jag inte vill riskera att få i mig (och bebis i magen) bekämpningsmedel av något slag. Vi köper grönsakslådor från Mossagården i skåne *tummen upp* När det gäller kött så prioriterar jag närproducerat före eko (köper i princip alltid Mostorpkött eller gudmundsgården).

    Till detta vill jag dessutom äta så tillsatsfritt och ”rent” som möjligt – så därför väljer jag t.ex. bröderna nilssons skinka framför scans eko…

    Det finns ju tack-och-lov massor av dubbla alterntiv, just nu finns Joarsbo sylt, äppelmos och saft i affären så jag har bunkrat 😀 (Joarsbo ligger mellan Fegen och kalv)

    Har en god vän som doktorerat i ”typ hållbar global hushållning” (fråga mig inte om det exakta ämnet – way to komplicerat) och det gör ju inte att man klokare precis *skrattar* hon har ju ytterligare perspektiv på saken – typ att om bönderna i zimbawe inte får sålt sina ärtor så ökar klimatbelastningen tiofalt mer än vad transporten av ärtorna till europa ”kostar” – så hur i hela friden ska vi små människor kunna veta vilka val vi ska göra??

    Vi har konstaterat att inköpen iofs kostar mer när vi handlar numera men att den totala kostnaden per månad inte är större eftersom vi är noggrannare med vad vi köper och också noggrannare med att ta tillvara rester och hela delar av grönsaker (innan slängde vi t.ex. broccolistammen, nu sparar vi och kokar soppa 😀 på den).

    Hoppas ni får en fantastisk jul!

    1. i den bästa av världarnas val går allt gott att kombinera, det känns som vi båda både vet vad vi vill ha och för det mesta lyckas hitta just det. bästaste!

     ps. den enda soppa som tyvärr existerar kring detta hus är den som hällts i raKETens bensintank. borde bli bättring, men jag korkad om jag ger mig på några löften i den riktningen… Knorr, funkar å gills det?

 4. Bra inlägg och intressanta bra kommentarer! Woops här kommer jag in på mammas ”gamla” gata från mitt förflutna..

  Visst är det så att det varit önskvärt att kontrollen på eko-producerad mat hade varit större. MEN vi får hoppas och tro att risken för kontroll och konsekvenserna rent ekonomiskt OM man misssköter sin produktion ändå gör att fler EKO-producenter verkligen har en sund djurhållning än vad kanske annars vore fallet. Vid eko-uppfödning av djur är ju det ekologiska fodret en del, men en annan del är att djuren skall kunna leva på ett sätt som gör det möjligt att leva efter sina instinkter och behov. Ex vis SKALL grisar ha möjlighet att röra sig utomhus och att böka. Det finns också regler om transporter, slakt mm mm

  Att konsumenterna visar genom aktiva val när det gäller matinköp är nog det allra viktigaste för att på sikt kunna påverka producenterna och inte minst butikerna!! Det finns ett alldeles utmärkt material framtaget av Centrum för Näringlära tillsammans med konsumentverket Ät S.M.A.R.T heter materialet. Finns många intressanta fakta i detta!

  http://www.folkhalsoguiden.se/Informationsmaterial.aspx?id=1068

  1. åhå! jag visste inte det här var din gata? då hade jag rådfrågat dig i mycket – redan tidigare vill säga!

   som alltid när det gäller sånt här handlar det lyckligvis mycket om attityd och val. genom att aktivt visa producenter och handlare vad jag tycker är viktigt kan jag (förhoppningsvis) styra marknaden åt ”mitt” håll. ensam är inte stark, men alla bäckar små.. osv. nu känns det som jag upprepar dina ord exakt, men det kan liksom inte nog poänteras vikten av att bry sig. att ta ansvar. eget samvete är egna kudden, sover du gott? (riktat till alla som rycker på axlarna och köper torsken ”för att den ändå är fiskad och ligger i fiskdisken”!)

   ska studera din länk och dina tips närmare så fort tid ges. jag tycker detta är både görintressant och roligt! tack för kunnigt inlägg i debatten hojtar jag och applåderar lyckligt!

 5. Så svårt detta blev…jag ringde till Länsstyrelsen och frågade vilka som sålde glada grisar och fick tips om ett slakteri härutanför stan som jag i och för sig vet slaktar grisar som springer fritt ute.

  1. hejja dig! va glad jag blir! verkligt få gör sig det ”besväret”… hoppas det blidde en glad skinka på bordet 🙂

   (önskar dig välkommen till nosarna också!)

 6. Orkar inte läsa vad andra har skrivit, förlåt alla, men du har naturligtvis rätt. I princip. Men kanske när de flesta en vag förhoppning om att de som odlar ekologiskt också är snällare mot sina grisar än andra? Den där uppfattningen om att ekologiskt också ska stå för något som har med hälsa att göra är särskilt vanlig hos media.

  Eftersom vi lever i ensakitagetlandet så glömdes hela djurhållningsfrågan bort i hetsen kring korapningarna och klimatet. Bra att grisfrågan kommit upp igen. Kycklingslakten är också sig lik.

  Själva äter vi en fårskank till jul.

  1. du har också rätt Annaa. och jag menar inte att klanka ner eller kritisera. bara hjälpa till att öppna några ögon – på ett kanske klumpigt och alltför rättframt vis?

   det blidde ingen skinka alls hos oss. bara köttbullar. och lyxigt inlagd sill (på vilken jag är påläst när det gäller miljöaspekt och påverkan tyvärr…)!

Nosa gärna lite om inlägget!