om man tänker

på hur mycket som ändrat sig sen jag var lika liten som eLi så kan jag såklart inte låta bli att funderas på hur det kommer vara när hon är lika gammal som jag (obs till vissa: nu menar jag inte att jag är gammal för det är jag inte. kanske något äldre än er, men INTE gammal!)?

exempel på saker jag växte upp med:

  • skrivmaskin – vi hade skrivmaskinsskrivningsundervisning både på högstadiet och gymnasiet. min första kontakt med datorer hade jag iofs när min förutseende mamma satte mig på nån kurs på medborgarskolan när jag var typ åtta. men det enda vi lärde oss där var att spela nåt märkligt fotbollsspel. och msdos. men jag fattade typ noll. sen hade vi lektion på abc80 på gymnasiet iofs men redan då insåg nog läraren att pc:n var på ingång för det var inte särskilt seriöst: programmering på hög nivå av typen få datorn att lägga ihop två tal.
  • blandband på kassett – nu fildelas det, förr satt ungarna med monokassettbandspelaren framför stereon och spelade in från"upp till 13", "från mig till dig" och "svensktoppen". senare kom coola "tracks" å då kan du gissa att det var tomt på ungar utomhus mellan klockan 14 och 15 på lördagar! vi gjorde också blandband till varandra av musik vi hade på lp. kanske kan jämföras med dagsens illegala fildelande? fast i lite mindre skala :)
  • telefonkatalog – nummerupplysning via telefon fanns, men det kostade nästan 12 kronor minuten och användes bara i apseluta nödfall.
  • vhs fanns ingalunda i var mans hem när jag var liten. vi hade t ex en betamax-spelare. grym kvalitet, men formatet dog ut. för oss som inte hade video hemma gick det att hyra en box på filmuthyrningsstället. å såna ställen fanns det ett i varje kvarter. lite som pizzerior i förorten idag.
  • när jag var liten hade vi varken torktumlare, diskmaskin eller microvågsugn. och alla telefoner satt fast med en krullad sladd i väggen (nä förresten, den lockiga sladden satt mellan telefon och lur, den som gick till väggen var rak).
  • det fanns bara två tv-kanaler och för att underlätta för tittarna blinkade en vit pil i öfvre högra hörnet när ett program startade i grannkanalen.

visst är det härligt att utvecklingen går framåt! kanske kan vi nu hoppas på att det vecklas en smula åt solidariskt och miljötänkande hållet också?

tjinixen!
inte ett kattgym
min lillaste sötnos

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *